loading...
روستای رستاق
گپ
بـه سـایـت رستاق خَش اندستش


تماس با مدیر سایت

     یوسف    

( 5817 370 0939

yousefpeyman@yahoo.com

یوسف پیمان بازدید : 673 1391/10/18 نظرات (15)

 

روستای رستاق
اطلاعات کلی
کشور Flag of Iran.svgایران
استان هرمزگان
شهرستان بندر لنگه
بخش بخش شیبکوه
دهستان مقام
نام محلی رستا

 

Red pog.svg
روستای رستاق
Iran location map.svg

°۵۳٫۵۲شرقی °۲۶٫۹۷شمالی

مردم
جمعیت 1552 نفر
زبان‌های گفتاری فارسی گویش لارستانی
مذهب اسلام سنی شافعی
اطلاعات روستایی
پیش‌شمارهٔ تلفن ۰۷۶۴۴۲۵
جملهٔ خوش‌آمد به روستا ای خش اندش

محدوده رستاق

 

از شمال لشتانی ، از جنوب کوه سور، از مغرب نخل خلفان، واز سمت مشرق به بلعسکرمحدود می‌گردد.

جمعیت

 

بر اساس سرشماری سال ۱۳۸۵، جمعیت رستاق ۷۵۸ نفر (۱۳۳ خانوار) بوده است. مردم این روستا بزبان لارستانی تکلم می‌کنند. مردم این روستا از اهل سنت از شاخه شافعی هستند یعنی از پیروان امام محمد ادریس شافعی می‌باشند. دارای مسجد، برق ، (برکه)، خانه بهداشت دهیاری ، و دبستان مدرسه راهنمایی دبیرستان سالن ورزشی2عدد، درمانگاه اورژانس جاده‌ای، پاسگاه مرکز مخابرات است.

 

محدوده رستاق

در روستا آثار قلعه بزرگی وجود دارد که مقر حکم بنی حماد بوده بوده‌است در دوران گذشته. مدتی این پایگاه ژاندارمری ومرکز امنیت منطقه بوده‌است و در حال به علت بی توجهی ساکنان، خانه چوپانان می‌شود که باعث تخریب سریعتر ان میشود. در بالای روستا فاریابی(پارو)است که آب ان از مکانی بنام آسیاب(آسیو)تامین میگردد که در بالای کوه کمشک است و این خود دارای 30الی 40قنات میباشدو بعد از آن، کانال کشی(جلود) به طول 6کیلومتر از سنگ وساروج بنا گردیده است تا آب به مزارع کشاورزی برسد و دلیل نامگذاری اسیاب، قرار داشتن تعدادی از آسیاب در مسیر کانال آبی می‌باشد که قدمت ساخت آن به شیوخ مرباغ وبعضی آنرا به گبر نسبت میدهند.یکی دیگر از آثار فاریاب(پارو)المدی می‌باشد که در غرب رستاق واقع گشته و در حال حاضر مخروبه است و طی براوردی بهره برداری از ان حدود80سال پیش متوقف شده است که آب آن از کوه سنچول(سنگجو) سرازیر میشده است و کانال کشی آن تقریباً به کل زیر خاک مدفون شده است و این آب نهایتاً به مقصد المدی شرقی میرسیده است

 

امرار معاش

در گذشته کل افراد رستاق به کشاورزی مشغول بودند که زمینهای انان از طرف شیخ الحمادی به انها واگذار شده بود. ولی در حال، بخش بیشتر افراد جز جامعه فرهنگی هستند و عدهای دیگر هم در شرکت نفت لاوان مشغول کارند وتعداد قلیلی از افراد هم رهسپار حاشیه خلیج فارس میشوند تا امرار معاش کنند.

 

اسامی برکه‌های رستاق

 

برکه ملا، برکه شیخی، برکه غانم، برکه آجی(حاجی)، برکه طالبی، برکه حیدر، برکه صفتی، برکه خنجری، برکه ریسو، برکه چلبند، برکه حاجی ابراهیم، برکه پاسلار.

اسامی صحراها وزمین‌های کشاورزی رستاق

 

صحرای صفتی، میری، پاسلاری،سلاری، بلمشکی، خلند(خلنت)،لاور اشکالی ، بکو، خرگو، سنالی، المدی، پستمب، فیض، لاور بشیری، بارو، گل سرخ، تی بست، پنجاه منی، شهمیری، گود شاه، سوره، بن سفی، سمائیلی، سمائیلی گل سرخی، بردکره، جهرباز، خره کنری، لاور سینو، کم گا، برمشو، کتی سه درگه، کل آل ایسف(یوسف).

 

اسامی قبایل

رییسی(رییس، بشیر، کمال، رستم، لاهور، سلطان،حسن عبدالله و...)پاسلاری، محمودی، بهمنی، مادیسا، چلبندی، سید، گلسرخی و...

 

اسامی صحرا ها وزمین

صحرای صفتی، میری، پاسلاری، سلاری، بلمشکی، دل خلند(خلنت)، لاور اشکالی، بکو، خرگو، سنالی، المدی، پستمب، فیض، لاور بشیری، بارو، گل سرخ، تی بست، پنجاه منی، شهمیری، گود شاه، سوره، بن سفی، سمائیلی، سمائیلی گل سرخی، بردکره، جهرباز، خره کنری، لاور سینو، کم گا، برمشو، کتی سه درگه، کل آل ایسف(یوسف).

 

اسامی رود خانه های فصلی

  • رودخانه فصلی «ریغو»، که از کوه‌های اطراف حمیران در شهرستان پارسیان سرچشمه می‌گیرد وسبب آبیاری اراضی صفتی پاسلاری میری سمائلی و... می‌شود .
  • رودخانه فصلی «مهیار»، از کوه‌های کمشک که در شمال رستاق است سرچشمه می‌گیرد وسبب آبیاری اراضی کشاورزی شرق رستاق مانند پنجاه منی وبردکره می‌شود.
  • رودخانه فصلی «بستو»، که هم از کوه‌های کمشک سرچشمه می‌گیرد سبب سیراب شدن اراضی مانند پست تمب لاور اشکالی و... می‌شود.

 


 

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext857068760.gif

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext875613279.png

نظر یادت نره همسنگر عزیز ░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

یوسف پیمان بازدید : 207 1392/10/18 نظرات (1)

اوضاع طبیعی:

آب و هوای رستاق به دلیل دوری از دریا و قرار گرفتن در نیم کره جنوبی و نزدیکی به خط استوا گرم وخشک می باشد. میزان بارندگی در این منطقه بسیار کم و در حدود227میلی متر در سال می باشد. باران هایی که بدلیل گرمی هوا سریع تبخیر می شود. به گفته بزرگسالان حدود هر30/سی سال آب و هوای این منطقه تغییر می کند در بعضی از سالها

بارش زیاد می شود حتی در بعضی سالها بارانهای 40/چهل پسینی درفصل تابستان درروستا باریدن می گیرد پسین به معنی بعد الظهرمی باشد چهل پسینی شبانه روز بعد الظهرباران می بارد معمولاهوا درفصل زمستان وبهاردراین منطقه معتدل است اما تابستانها گرم وسوزان است درماههای تیر و مرداد بادهای گرمی می ورزد که اهالی به آن تشباد  (آتش باد)  می گویند.

 

منابع آب:

 به علت کمی بارش  باران در روستای رستاق آب مورد استفاده اهالی روستا اکثرا از منابع آب زیرزمینی وبرکه های که توسط  خیرین درروستا ساخته میشود میباشد برکه گودال بزرگی است که معمولا که شکل دایره ومسطتیلی ودرازمی باشد که ازمصالحی مانند سیمان وساروج استفاده میکنند منابع آب زیرزمینی دراین روستاچاهها ویک رشته قنات که از 365حلقه چاه تشکیل شده آب شرب روستاازلشتانی به وسیله لوله به رستاق رسانده شده ولی بااین وجود بیشترافراد ازآب برکه استفاده می کنند .البته در این دوسال از آب طرح محرم نیز استفاده می شود.

 

کشاورزی:

کشاورزی در روستا  دیمی صورت می گیرد. محصولاتی همچون گندوم و جو... در روستا دیده می شود.


http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext857068760.gif

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext875613279.png

نظر یادت نره همسنگر عزیز ░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

 

دین و مذهب:

ساکنین اولیه سیبه(رستاق)گبرها بودند و دینشان زرتشتی بود پس از اسلام و مهاجرت گبرها این روستا مسلمان هستند و پیرو مذهب امام شافعی می باشند.

 

شعر و شاعری:

ذوق شاعری و اشتیاق ایرانیان به شعر زبانزد جهانیان و خاص و عام می باشد.

روستای رستاق نیز از این قاعده مستثنی نبوده.

 

 

عقاید و باورهای عامیانه:

1.     اگر بلبل بر پشت بام خانه بخواند یعنی نامه یا خبر خوش از عزیزی می رسد.

2.     اگر بر روی گربه آب بریزی دست شخص زگیل می زند.

3.     اگر پشت سر مسافر آب بریزند به سلامت بر می گردند.

4.     اگر پشت سر کسی سفال خرد کنند بر نمی گردد.

5.     تعبیر خواب زن برعکس است.

6.     اگر پر طاووس در میان صفی شتران بگذارند رشد میکند و بلند می شود.

7.     اگر بچه با آتش بازی کند شب در رختخواب ادرار می کند.

8.     بچه پدردار نباید کله گنجشک بخورد چون پدر او می میرد.

9.     اسب یک طرفش حلال و یک طرفش حرام است.

10.     انسان مسلمان اگرچهل روز گوشت نخورد اگر جای نیش عقرب لاشه ی آن را بگذارند شخص مصدوم علاج می شود.

 


عید قربان:

همه ساله روز دهم ماه ذی الحجه یعنی زمان بازگشت حاجیان از عرفات به مکه، در سراسر کشورهای اسلامی عید گرفته می شود. مدت زمان این عید سه/3 روز است این عید با شکوه خاصی برگزار می شود. صبح روز بعد همراه با طلوع آفتاب مؤذن به مسجد می رود و با صدای خوش، اینگونه مردم را به نماز عید فرا می خواند.

«الله اکبر، الله اکبر، لا اله الله، الله اکبر الله اکبر ولله الحمد» مردان و پسران بالغ بعد از شستن بدن و پوشیدن لباس نو به سوی مسجد می روند و همراه مؤذن شعار فوق را تکرار می کند.بعد از حدود نیم ساعت امام جماعت می آید و مؤذن با صدای صلاة الجامعه مردم را به نماز می خواند پس از پایان نماز و خطبه مردم در مسجد همدیگر را در آغوش می گیرند و عید را تبریک گفته و از همدیگر حلالیت می طلبند و بعد از آن به طرف قبرستانها رفته و آنجا به مرده ها سلام داده و فاتحه و قرآن می خوانند و بعد از آنجا به خانه های خود و اقوام و آشنایان می روند و عید را تبریک می گویند.

از طرف دیگر زنها بعد از رفتن مردها به مسجد بچه ها را لباس نو می پوشانند. بچه ها دسته دسته به خانه های اقوام و همسایگان می روند و عیدی می گیرند.

 

 

عید فطر:

اول ماه شوال روز عید فطر است این عید نیز باشکوه خاصی برگزار می شود و مردم یعد از یک ماه روزه گرفتن با دیدن هلال ماه نو فردای آن را عید اعلام می کنند. مدت زمان این عید یک روز است و تمام ترتیباتی که در عید قربان فراعت می شود در این عید نیز رعایت می گردد.

 

 

عزاداری برای مرده:

ایام عزاداری معمولا سه/3 روز است و معمولا در خانه بزرگترین فرد باز مانده برگزار می شود. در این سه روز اهالی به خانه باز ماندگان می روند و تسلیت می گویند و اندکی می نشیسند و خارج می شوند و در بعضی مجالس قرآن خوانده می شود و به تازگی بعضی از خانواده ها مجلس مردانه در نزدیکترین مسجد محل برگزار می کنند.اگر فرد فوت شده داری زن باشد زن او باید حدود4 ماه در خانه باشد و هیچ مردی او را نبیند که به آن (دن نشتن)می گویند.

 

 

نماز تراویح:

نماز تراویح فقط  در ماه رمضان برگزار می شود و بیست رکعت است و به اضافه سه/3 رکعت نماز وتر و جمعآ بیست وسه/23 رکعت می باشد که این نماز به صورت دو/2 رکعتی با جماعت خوانده می شود.

 

تاسو و عاشورا:

با وجودی که اهل سنت احترام خاصی برای اهل بیت نهبوص امام حسن و امام حسین تامَل اند ،در این ایام عزاداری نمی کنند. با اعتقاد آنها ایام عزاداری سه/3روز است که آن هم بلافاصله بعد از وفات مشخص صورت می گیرد اما در آن روزها بسیاری از مردم روزه می گیرند و خیرات می کنند.

 

عیدی:

بچه های کوچک صبح روزعید بعد از پوشیدن لباس نو در گروه چند نفری به خانۀ اهالی می روند و با صدای بلند از آنها می خواهند که به ایشان عیدی بدهند و اهالی نیز به آنها پول خرد یا تنقلاتی که از قبل آماده کرده بودند به آنها می دهند.

 

 

زیر گهواره (زیر بهنه):

وقتی کسی صاحب اولاد می شود مقداری شیرینی و تنقلات تهیه می کنند و بچه های محله وقتی که خبر تولد بچه به گوششان می رسد به خانه آن شخص می روند و با صدای بلند از او می خواهند که شیرینی فرزندش را بدهند در گذشته این شیرینی زیر گهواره نگه می داشتند و با آمدن بچه ها از زیر گهواره بیرون می آورند و به بچه ها می دادند به این خاطر به زیرگهواره ای معروف است .

 

 

مراسم عقد و عروسی:

در زبان محلی به چنین عروسی«داوات»می گوییم.

خواستگاری :در گذشته نه چنداپن دور پدر و مادر داماد دختری را برای همه پیشنهاد می دادند اگر پسر هم می پسندید توسط بزرگان فامیل یا  ریش سفیدان محل از دختر مورد نظر خواستگاری می شد.

تا روز ازدواج پسر و دختر به هیچ وجه همدیگر را نمی دیدند. اما امروزه پسر و دختر همدیگر را می پسندند و پس ازپذیرفتن خانواده از عروس خواستگاری می کنند بعد از پذیرفتن خانواده عروس و تعیین وفت قبلی عروس و داماد با عهده ای از افراد فامیل در دفتر ثبت ازدواج حضوری یا قید و قاعد خطبۀعقد را می خواند و بعد از خطبۀ عقد افراد حاضر به داماد تبریک می گونید و در خانۀ داماد با افراد فامیل و دوستان نزدیک به صرف میوه و شربت دعوت می شوند. بعد داماد وارد فضای خانه می شود و زنها نقل و بادام سبز و سکه و اسکناس بر سر داماد می ریزند و داماد مجددا به مجلس مردانه برمی گردد. زنان فامیل و دوست و همسایه که در خانۀ داماد جمع هستند، آن شب به جشن و سرور می پردازند فرادای آن شب داماد طی و اسمی به خانۀ عروس می رود و در مادر زن می گیرد و مقداری پول در دستان مادر زن می گذارد که به آن «دستگیران» می گویند بعد از آن داماد مجاز است که هر وقت خواست به خانۀ عروس برود .

 

حلقه دستکنان :

این رسم جدید است خانواده عروس و داماد توافق می کنند و شبی معین می کنند که داماد به همراه خانواده و بستگان به خانه عروس بروند و حلقه ازدواج با مقداری طلا و جواهر به عروس بپوشانند این رسم کلا زنانه است و داماد در حضور زنها حلقه ازدواج را به دست عروس می کند و بعد شیرینی صرف می شود این مراسم تا نیمه شب برقرار می شود.

 

حنا بندان :

مراسم حنابندان یک شب قبل از عروسی است و در این شب دست و پای عروس با حنا نقش و نگار می کنند در اثنای حنابندی زنان دف و دایره می زنند و می رقصند و آواز مخصوص آن شب می خوانند.

 

عروسی:

مخارج عروسی کلا بر عهدۀ داماد است در گذشته عروسی سه روز و سه شب بود و در آن سه روز تمامی اهالی به صرف نهار و شام دعوت میشدند. امروره نیز بعضی ها این مراسم را انجام می دهند. شب اول عروسی به شب«دزدی» و شب دوم«فاشتی» معروف است در شب اول به عروس لباس سبز می پوشانند و در حیاطی بزرگ زیر دیوار مفروش و چراغانی می کنند و برای عروس وداماد مبل و صندلی می گذارند . در شب اول عروس تزئین کامل می نشیند و زنان و دختران در جلو او نشسته و بعضی دایره می زنند و آواز می خوانند و می رقصند در گذشته در شب دزدی چهره ی عروس را با پارچه نازک یا تور می پوشانیدن تا کسی چهره او را نبینند و به همین دلیل این شب به شب دوزدی معروف گشت فردای آن روز هنگام عصر، داماد را به وسط حیاط می نشانند و سلمانی می آید و سر داماد را در حضور مردان و جوانان اصلاح می کند و زنها از روی پشت بام خانه بعد از اصلاح شیرینی و سکه می ریختند این مراسم را سرتراشی می گویند هنگام سرتراشی معمولا چند نفر بزرگتر مدایحی در وصف پیامبر و خلفا می خوانند و دیگران جواب می دهند.

 

صلوات در مراسم سرتراشی:

زنده دلان خوش ببرید نام محمد                                 صلوات

دل و جان تازه کند آنکه برد نام محمد                         صلوات

غنچه رنگین پر از نور محمد                                   صلوات

بر شاه قبه عقیق حضرت عقیق                                 صلوات

بر شاه قبه گهر حضرت عمر                                   صلوات

بر شاه قبه مرجان حضرت عثمان                             صلوات

بر شاه قبه گلی حضرت علی                                    صلوات

بر شاه قبه طلا حضرت رضا                                   صلوات

در نیمه های شب دوم یا شب ناشی در وسط جمع به داماد معمولا کت وشلوار می پوشانند و او را عطرآگین می کنند در اثنای لباس پوشاندن مانند مراسم سرتراشی افراد صلوات می فرستند و سرانجام تمام افرادی که در خانه ی داماد جمع اند همراه با ساز و آواز داماد را تا خانه ی عروس بدرقه می کنند گروهی از زنان که دف و دایره می زنند معمولا جلوتر هستند و زودتر خود را به خانه ی عروس می رسانند و مردان کمی دیرتر حرکت می کنند گروه زنان وارد خانه عروس می شوند و گروه مردان در جلو خانه متوقف می شوند یکی از بزرگان فامیل ترجیا پدر داماد دست داماد را می گیرد و او را به درون خانه عروس می برد ودرکنارعروس می نشاند و سرشان سه بارآرام به هم می زنند وخود به میان مردان جلو درخانه  بازمی گردد تا اینجا عروسی برای مردان تمام شده وآنها به خانه های خود بازمی گردند.

اما مراسمی برای مردها وجود دارد که آن را در شبهای عروسی به پا می کنند و به رقص وپای کوبی می پردازند.

مردان و جوانان با در دست داشتن دو تکه پارچه می رقصند همراه با لوتی يا ساز زن و يا خواننده که به دستمالی يا پا بلندی معروف است  کلا مراسم خيلی شاديست که حال و هوای خاصی دارد.

قبلا در شبهای عروسی مراسمی به نام دار بازی نیز اجرا می شد.

داماد مدت زمان  کوتاهی درحضورجمع زنان درکنارعروس می شیند وسپس دست عروس می گیرد ووارد حجله می شوند.

 

  آثارتاریخی:

قنات:قنات رستاق که از سیصدوشصت وشش/366حلقه چاه بصورب زنجیره وار در زیر زمین به وسیلۀ نهر به هم وصل می باشد.

 

آسیاب دومن:

در گذشته که مردم آرد کافی در اختیار نداشتند جو و گندم می کاشتند و آن را برای آرد کردن از اقسا نقاط منطقه به آسیاب می آورند بعضی مواقع ترافیک بارها به اندازاۀ بود که یکی دو هفته طول می کشید تا نوبت به آنها برسد آسیاب دومن از نوع آسیاب آبی می باشد که در کنار رودخانه بنا شده است و آب را به درون کانالی هدایت می شد که پره های آسیاب در آن قرار داشت و فشار آب باعث چرخش پره ها و متعاقب آن چرخش سنگهای آسیاب می شد .از نقاط دیدنی آسیاب دومن وجود چندین آبشار می باشد که صفای خاصی به آسیاب بخشیده است.

 

ده کهنه:

ساکنان اولیه رستاق  ده کهنه مستقر بودند بعد از قحطی ده کهنه را رها کرده  آثار به جا مانده از خانه های قدیمی ، سنگ قبرها ، چاه ها، گواه این مدعاست.

اگه در این مطلب مشکلی دیدی در قسمت نظرات بگید

در ضمن منآداب و رسومرو ننوشتم اگر کسی چیزی به ذهنش میرسه از طریق نظرات برای ما ارسال کنه ممنون میشم

یوسف پیمان بازدید : 149 1392/02/28 نظرات (0)

 

موقعیت جغرافیایی ووسعت منطقه :

این منطقه درغرب استان هرمزگان ودرحوزه استحفاظی شهرستان لنگه ، بین روستای رستاق وبخش گاوبندی ودرامتداد سواحل خلیج فارس واقع شده است ودرغرب منطقه حفاظت شده سراج قراردارد ووسعتی معادل  100000 هکتار رادربرمی گیرد .

 

دامنه تغییرات ارتفاع :

این منطقه دارای ارتفاعات متعددی بوده که بلندترین آنها کوه سنچول با 1133 مترارتفاع می باشد مناطق دشتی آن منتهی به سواحل خلیج فارس شده وارتفاع آن به صفر می رسد.

 

وضعیت طبیعی منطقه :

قسمت های شرق این منطقه متشکل ازارتفاعات صخره ای و کم وبیش مرتفعی است که کوه سنچول با 1133 مترارتفاع دراین بخش واقع شده است . قسمتهای شرقی تر بیشتر به صورت تپه ماهوری می باشد ودارای تشکیلات ناپایداری بوده که بخشی از آنها اکثراً گلی وآهکی است وچندین مسیل خشک درآن قرارداشته که درهنگام بارندگی آبها را انتقال میدهند. اقلیم منطقه گرم ومرطوب بوده ومیانگین درجه حرارت سالانه آن 28 درجه سانتی گراد است . میزان رطوبت همواره با لا بوده ودارای تابستانهای گرم ومرطوب و زمستانهای خشک می باشد . بارندگی در این منطقه به صورت رگباری وسیل آسا است .

 

پوشش گیاهی :

پوشش گیاهی این منطقه گستره وسیعی ازعناصر و نوسندی ( خلیج عمانی ) ودرارتفاعات پهنه رویشی ایران تورانی می باشد. دردشتها تا ارتفاعات میانی گونه هایی از قبیل کهور ، کرت ، خزرهره ، قیچ ، انواع آکاسیا ( تج و تورتلیس و .... ) کنار، استبرق ، کهورک ، پده ، شور ، اسنان و.... به وفوردیده      می شود که در دره های پرآب این گیاهان به همراه گونه های علفی پوشش متراکمی رابه وجود        می آورند.

درارتفاعات عناصرایران ، تورانی نظیر بنه ، بادام کوهی ، آویشن ، انار شیطان ، درمنه  ، قیچ ، آنغوزه و ناتر ک به چشم می خورند که به همراه گونه های علفی وگرامینه ها پوشش متفاوتی با  مناطق پائین دست به وجودمی آورند .

 

حیات وحش :

این منطقه به دلیل تنوع اقلیمی وزیستگاهی محل مناسبی برای زیست گونه های مختلف اعم از کوه زی و دشت زی می باشد. درمناطق دشتی جانوران حمایت شده جبیر وهوبره زیست می کنند ودرسواحل خلیج فارس درقسمت جنوبی منطقه لاک پشت های دریایی اقدام به تخم گذاری می نمایند. ازگونه های دیگر این منطقه می توان به شغال وروباه ، کفتار اشاره نمودکه درمناطق ساحلی ازلاشه آبزیان تغذیه می کنند. قوچ ومیش ، کل وبز، گراز، تشی ، خرگوش، موش خرما، گربه وحشی ، پلنگ وبرخی پستانداران کوچک ازمهمترین گونه های منطقه می باشند که به همراه پرندگانی ازقبیل کبک ، تیهو، جیرفتی ، کوکر، دودوک ، انواع پرندگان شکاری و پرندگان آبزی و کنار آبزی ، حیات وحش منطقه رابسیارمتنوع وغنی می سازند.


http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext857068760.gif

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext875613279.png

نظر یادت نره همسنگر عزیز ░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

 

یوسف پیمان بازدید : 182 1392/01/13 نظرات (2)

با سلام

قبل از هر چیز از دوستانی که از سایت ما دیدن می کنند و با نظرات خود ما را مستفیذ می سازند بسیار متشکریم.

تصاویری که در بالا مشاهده می کنید سد رستاق است.

این سد در فاصله 2 کیلومتری از رستاق پایین، در غرب رستاق قرار دارد و در بهترین مکان برای ذخیره آب ایجاد شده ، یعنی جایی که تقریباً تمام شعبات فرعی به ریغ رود وارد شده و سد دارای بیشترین آب ممکن قبل از رسیدن به دشت و دریا را دارد.

این سد نمونه خاص و والای مهندسان قدیم رستاق را می رساند که اثری به جای مانده از اجداد زبردست ما را می رساند.

این اثر به ما می رساند که ما در حفظ این اثر بکوشیم و آن را از آثار فرهنگی خود بدانیم و سرمشق بگریم که پیشینیان ما تلاش می کردند و ما هم باید این چنین باشیم.

 و بر روی رودخانه فصلی ریغ رود( ریغو به زبان محلی) بسته شده است.برطبق اطلاعات جمع آوری اینجانب این سد تا حدود 35 سال پیش به راه بوده است و قدمت آن به بیش از 100 سال می رسد که شاید هم بیشتر باشد.

بنای این سد از سنگ و ساروچ است که از استحکام زیادی دارد وبا توجه به خروش ریغ رود در فصل بارندگی و به راه انداختن سیلابی عظیم که سنگ هایی بزرگ را با خود می کشاند اما هنوز آثار آن به خوبی پابرجاست.

از این سد در قدیم برای انباشت آب و احتمالاً انحراف آب به دشت پایین رود، قبل از منحرف شدن به سمت غرب ساخته شده بود .استفاده های زیادی از سد برای کشاورزی و رونق آن در صحرای پایینی(به نام های صفتی، اسماعیلی،ده کانه،زیر ده ،خرگو و... داشته است .


                     

                            



فرسایش سد در اثر منحرف شدن آب رود به قسمت پایینی و عبور آب از قمست جنوبی ایجاد شده و در اثر مرور زمان دیواره ی انتهایی جنوبی از بین رفته و آب همچنان با قدرت به سمت غرب متمایل شده است .

اکنون فقط نام این سد ، رستاق است و در حالی است که هیچ نفعی به حال کشاورزی رستاق ندارد.

متأسفانه اکنون (بنا به دلایلی) کشاورزی در منطقه ما از بین رفته و مسئولین حاضر نیستند تا دوباره در کنار این سد ، سد دیگری بسازند که پیگیری اینجانب تا به حال اثری نداشته و حتی سیاسی دانسته شده .


مسئولین در جواب ما می گویند که سد دیگری را در بالا دست ریغو ساخته ایم . اما من هر چه گشتم نتوانستم این سد را ببینم و مزایای آن را .

این خود از غیر اصولی بودن ساخت  سد جدید در بالا دست ریغ رود را می رساند که باعث هدر رفتن ثروت شده است و چیزی را عاید مردم منطقه نساخته است.

 

ما خواهان ساخت سد جدید در کنا ر سد قدیمی را داریم و حاضر نیستیم از این امتیاز به خاطر ناراحتی بعضی از دوستان و ... کوتاه بیاییم .

دلیل دیگر آنها این است که اگر سد را در کنا سد قدیم بسازیم ، آب به غرب و روستاهای غربی(نخل خلفان ،بوجراش و ...) نمی رود.

این حرف اینقدر غیر کارشناسی به نظر می رسد که ...

حالا شما آب یکساعته را با آبی که پشت سد در تمام طول سال مقایسه می کنید.

آیا بیشتر آب به دریا نمی ریزد؟

قصد ما اصلاً همسایه آزاری نیست بلکه اگر سد در محل مذکور ساخته شود باعث شیرین شدن آب چاه های تمام منطقه می شود نه فقط رستاق و سود آن که کشاورزی صنعتی است نصیب همه ی اهالی منطقه می شود.

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext857068760.gif

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext875613279.png

نظر یادت نره همسنگر عزیز ░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░


یوسف پیمان بازدید : 1322 1391/10/20 نظرات (1)

ول من اسم او انا فتحنا             بحکم ثابت انا اعطینا

الم نشرح رخ مولای محیا          امام الانبیا اشفع علینا

              ****              

سلام علیک شه سلطان اعلا        سلامت می رساند حق تعالی

که جبریل امین در پیک باشد         که تشریف شریف آری به بالا

                ****                 

چه سازم که ول رعنا نه پیدا           گلندم ام سمن سیمانه پیدا

همه خلقان به گل چیدن درآیند       مه دوشینه محیا نه پیدا

               ****             

شب ابریست و ماه من نه پیدا        ول صاحب جمال من نه پیدا

عزیزان بشنوید از قول محیا            همین که در خیال من نه پیدا

                   ****                    

گلی دارم که از گلها نشان است      به تابستان "زمستان گل جولن است

خزان آید که گلها جمله میرند           گل محیا در عالم بی خزان است

                ****                

رخی بنما که تا خرسند گردم           به دیدار تو حاجتمند گردم

از این دربدری محیا کن آزاد             زعشقت دربدر تا چند گردم

                  ****                 

رخی بنما که تا مست تو گردم        اسیر ناوک شصت تو گردم

بجلاد اجل مسپار محیا                بکش تا کشته دست تو گردم

                ****                

قسم بر چار عین و چار و یک میم    قسم بر حلقه سه حار و یک جیم

که محیا غیر تو یار نگیرد                زکریا وار اگر  سازی به دو نیم

               ****              

قسم بر سیصد و شش یار سوگند      به معصومان کم گفتار سوگند

که محیا غیر تو یار نگیرد            بزلف احمد مختار سوگند

                  ****              

به بسم الله که باشد فتح کارم      به رحمن و الرحیم امیدوارم

به یاسین و تبارک یار محیا           نگار سیم قد و گل عذارم

                ****            

 

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext857068760.gif

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext875613279.png

نظر یادت نره همسنگر عزیز ░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

یوسف پیمان بازدید : 1136 1391/10/20 نظرات (1)

محیا فرز سید محی الدین. نام کامل وی: سید محی‌الدین بن تاج‌الدین منصور بن قطب‌الدین حیدر گلباران بن شرف‌الدین موسی بن تاج‌الدین منصور بن قطب‌الدین حیدر بن شرف‌الدین موسی بن قطب‌الدین صالح بن سید کامل پیر بن سید محمد عمر سیف الله القتال ، متخلص به «محیا» محیی و به‌قول سام‌میرزا از شاگردان علامه دوانی بود. محیی در عروض و علو سلیقه و صفای خاطر قرینه بابافقانی است. در تحفه سامی از او آمده‌است:

ندانمت که چنین ساخت بدگمان با من                که تند می‌شوی از هیچ هرزمان با من

به هرکه آن مه بدخو به گفتگو آمد                   بود کنایه طبعش در آن میان با من

برای مصلحتی دوش گفته‌ام سخنی                   سخن نمی‌کند امروز بهر آن با من

زندگی

محیا شاعر خوش قریحهٔ جنوب در روستای عمادالقریه عماده ده یا به گویش محلی «میده» از محلات هفتگانه لار دیده به جهان گشود. دوران کودکی را در زادگاه خود پشت سر گذاشت و به استناد تذکره آتشکده آذر، در سال ۹۳۳ هجری قمری در شیراز درگذشت. این بیت را از او نقل کرده‌است:

دوست جای دیگر و من مانده‌ام در کوی دوست                کز در و دیوار کوی دوست آید بوی دوست

 

به ادامه مطلب روجوع کنید

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext857068760.gif

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext875613279.png

نظر یادت نره همسنگر عزیز ░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

یوسف پیمان بازدید : 207 1391/10/18 نظرات (0)

رستاق که دارای دو ده بالا و پایین می باشد قسمت پایین بافت قدیمی دارد و این بافت از مصالح سنگ،شل،گچ محلی و ساروج ساخته شده است کلا در قسمت ده پایین هر چه بطرف پایین تر بروید نظم کمتری در خانه سازی به چشم میخورد چون هسته اصلی جنوب روستا بوده است و هر چه زمان بسمت حال در حرکت بوده خانه سازی در سمت شمال رواج بیشتری کسب می کرده است نقطه آغازین ده بالا بدست شخصی بنام مداحمد پایه گذاری شد که حدود 40سال پیش از ده پایین به مسافت 500متر در انجا مسکون شد که طی این انتقال،مردم برای خانه سازی با نظم همانگ تر و نیز محیط بیشتر برای خانه سازی بسمت ده بالا تغییر مکان دادند و این ساخت وساز تا سرحد جاده گاوبندی_بندرلنگه میباشد این قسمت از روستا بوسیله طرح هادی خیابان کشی شده است هر چند قبل از آن نیز همانند ده پایین اسفالت ریزی غیر استانداردی با همکاری فرد خیری صورت گرفته بود این قسمت از روستا در قدیم معبر آب فاریاب (پارو) بوده است که برای کشاورزی حومه رستاق سرازیر می شده است که برای کاشت صیفی جات بکار میرفته است و هنوز اثار این کانال کشی(جلود) مشهود میباشد بخش نخلستان روستا در جهرباز،المدی،پستمب،دهکانه قرار دارد که اغلب آن در اثر خشکسالی یا خشک شده اند و یا در حال از بین رفتن است زیرا آب آنها فقط از طریق دیمی تامین میشود در روستا آثار قلعه بزرگی وجود دارد که مقر حکم بنی حماد بوده بوده‌است در دوران گذشته. مدتی این پایگاه ژاندارمری ومرکز امنیت منطقه بوده‌است و در حال به علت بی توجهی ساکنان، خانه چوپانان می‌شود که باعث تخریب سریعتر ان میشود. در بالای روستا فاریابی(پارو)است که آب ان از مکانی بنام آسیاب(آسیو)تامین میگردد که در بالای کوه کمشک است و این خود دارای ۳۰ الی ۴۰ قنات میباشدو بعد از آن، کانال کشی(جلود) به طول ۶کیلومتر از سنگ وساروج بنا گردیده است تا آب به مزارع کشاورزی برسد و دلیل نامگذاری اسیاب، قرار داشتن تعدادی از آسیاب در مسیر کانال آبی می‌باشد که قدمت ساخت آن به شیوخ مرباغ وبعضی آنرا به گبر نسبت میدهند.یکی دیگر از آثار فاریاب(پارو)المدی می‌باشد که در غرب رستاق واقع گشته و در حال حاضر مخروبه است و طی براوردی بهره برداری از ان حدود ۸۰ سال پیش متوقف شده است که آب آن از کوه سنچول(سنگجو) سرازیر میشده است و کانال کشی آن تقریباً به کل زیر خاک مدفون شده است و این آب نهایتاً به مقصد المدی شرقی می رسیده است.

 

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext857068760.gif

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext875613279.png

نظر یادت نره همسنگر عزیز ░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

یوسف پیمان بازدید : 140 1391/10/18 نظرات (0)

نام فارسی گیاه :آویشن

گیاهی است كه به فارسی «آویشن»و در كتب طب سنتی فارسی با نام «حاشا»،«اوشن» و «صعتر الحمیر»نام برده شده.

نام علمی آن :THYMUS  VULGARIS

خواص وکاربرد :

برای تنگی نفس و تقویت معده ،كبد ،طحال و كلیه و همچنین برای تحلیل اماس و خون منجمد شده دراثر سموم نباتی و حیوانی مفید است .برای بند اوردن خون از سینه و كشتن و خارج كردن انگل های معده بسیار موثر است. دم كرده حاشا برای سرفه های سخت وبرونشیت مفید است. گرم كننده قوی و مدر بول و حیض ،عرق و شیر می باشد خوردن ۱۰ گرم حاشا مخلوط با عسل و آبگرم برای بیماری فلج ،اقوه ،فراموشی ،صرع،تقویت قوه باه مفید است از جوشانده گیاه به عنوان ضدسرفه و برای معالجه سیاه سرفه خورده می شود.اسانس آن ضد عفونی كننده خیلی قوی است. مصرف بی رویه ی حاشا ممكن است عضلات قلب را ضعیف نماید و همچنین اسراف در مصرف آن ممكن است ایحاد سر گیجه وبروز صداهایی درگوش كند در صورت بروز عوارض ان توصیه شده است از نعناع و دم كرده ان استفاده شود.

 

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext857068760.gif

http://dowmobp30.persiangig.com/cooltext875613279.png

نظر یادت نره همسنگر عزیز ░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

░▒(پایگاه مداحی کربلایی محسن احمدی)▒░

 

درباره ما
Profile Pic
♥♥بـه وبـلـاگ مـن خـوش آمـدی♥ ♥ این وبلاگ مطلق است به روستای رستاق واقع در استان هرمزگان،شهرستان بندرلنگه،بخش شیبکوه،روستای رستاق
اطلاعات کاربری
نظرسنجی
نظر شما درباره ی این وبلاگ چیست؟
آمار سایت
  • کل مطالب : 32
  • کل نظرات : 62
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 13
  • آی پی امروز : 7
  • آی پی دیروز : 7
  • بازدید امروز : 14
  • باردید دیروز : 9
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 2
  • بازدید هفته : 250
  • بازدید ماه : 800
  • بازدید سال : 4,509
  • بازدید کلی : 101,574